AHP YÖNTEMİ İLE ENGELLİ BİREYE SAHİP AİLELERİN STANDART HAYAT ŞARTLARINA ULAŞABİLMELERİ İÇİN GEREKLİ FİNANSAL DESTEĞİN BELİRLENMESİ - Fatih Ecer; Ayşe Övgü Kınay; Efendi Nasiboğlu (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Maddigüçlükler, engelli bireye sahip ailelerin standart bir yaşam sürmelerinizorlaştırmaktadır. Bu çalışmada, temel tüketim grupları göz önünde bulundurularakengelli bireye sahip ailelerin, engelli bireye sahip olmayan aileler gibihayatlarını sürdürebilmeleri için gerekli finansal desteği tahmin etmek üzerebir model geliştirilmiştir. Çalışmanınamacı, ana tüketim gruplarını göz önünde bulundurarak engelli bireye sahipailelerin diğer ailelerle aynı yaşam standartlarına sahip olmaları için gerekenfinansal desteğin belirlenmesidir. Analizlerde, Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) tarafından hazırlanan Hanehalkı Bütçe Anketi (HBA) verilerikullanılmıştır. Analizlere 101.504 hane dahil edilmiştir. Modelingeliştirilmesi sırasında AHP yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca önerilen modelinkararlılığını göstermek için bir duyarlılık analizi yapılmıştır. Önerilenmodel, farklı sayıda bireye sahip aileleri de dikkate almaktadır.