Fosfor plak kullanılarak farklı kaide materyallerinin radyoopasitelerinin karşılaştırılması - Osman Sami Ağlarcı; Gökçe Garip; Evren Ok; Mustafa Altunsoy (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Restorasyonlarda kullanılan dental materyallerin radyoopasitesi sekonder çürüklerin teşhisi, çürüğün restoratif materyalden ve diş dokusundan ayrılması, marjinal defektler, taşkınlıklar, açık marjinlerin tespiti ve pulpaya yakınlığın radyografik tanısında son derece önemli bir unsurdur. İdeal klinik performans için ihtiyaç duyulan radyoopasite derecesi materyalin türüne göre değişiklik göstermektedir. Radyoopasite ile ilgili çalışmalar genellikle mine, dentin ve alüminyum ile kıyaslanarak yapılmaktadır. Bu çalışmada cam iyonomer ve rezin esaslı farklı kaide materyallerinin radyoopasiteleri incelenerek; bunların mine, dentin ve alüminyum stepwedge’in radyoopasiteleri ile karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Sıklıkla kullanılan 5 kaide materyalinden (Nova Glass-F, Equia Fil, Ionofil, Vertise Flow, G-aenial Universal Flo) 10 mm çapında, 1 mm kalınlığında plastik disk şekilli örnekler hazırlandı. Yeni çekilmiş 3.molar dişlerden 1mm kalınlığında kesit alındı. Bütün örnekler fosfor plak üzerine yerleştirilerek fokal spot mesafesi 30 cm olacak şekilde 70 kVp ve 7 mAs’e görüntü alındı. Alınan görüntü Image J programına aktarılarak Mean Grey Value ölçüldü. Ölçülen değerin mmAl karşılığı hesaplanarak varyans analizi ve Tukey test ile analiz edildi. Bulgular: Vertise Flow, Nova Glass-F ve Equia Fil dentinden belirgin ölçüde yüksek radyoopasite değeri gösterirken (p < 0,05 ), İonofil ve G-aenial Universal Flo dentin ile benzer radyoopasite değeri göstermiştir (p > 0,05). Cam iyonomer içerikli kaide materyallerinin radyoopasite değerleri istatistiksel olarak benzer görülürken (p > 0,05), rezin esaslı kaide materyalleri birbirlerinden belirgin ölçüde farklı değerler göstermiştir (p < 0,05). Sonuç: Restoratif materyalin ve kaide materyalinin yeterli radyoopasiteye sahip olması önemli bir ihtiyaçtır. Buna karşılık piyasada yetersiz radoopasiteye sahip bazı kaide materyalleri de mevcuttur. Kaide materyallerinin radyoopasitesini değerlendiren çalışmalar periyodik olarak yapılmalıdır.