Забезпечення працевлаштування ветеранів війни - D. A. Postna (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Статтю присвячено дослідженню наявного стану забезпечення працевлаштування ветеранів війни в Україні. Зокрема, визначено коло осіб, що в межах чинного законодавства визнаються ветеранами війни. Проаналізовано ключові проблеми, з якими стикаються ветерани війни в сфері працевлаштування після повернення з військової служби. В основу такого аналізу покладено актуальні статистичні дослідження та релевантні наукові праці. В межах статті визначено основні заходи державного і локального рівня, що спрямовані на полегшення працевлаштування ветеранів війни. Зокрема, окреслено наявну систему гарантій при працевлаштуванні та в сфері трудових правовідносин як таких. Окремо приділено увагу державним гарантіям працевлаштування осіб з інвалідністю у зв’язку з наявністю у значної частини ветеранів війни інвалідності внаслідок одержання бойових травм. Також визначено систему державного стимулювання роботодавців для найму ветеранів війни, що включає, серед іншого, їх методологічний супровід та здійснення компенсаційних виплат роботодавцям за працевлаштування ветеранів війни. Окремо приділено увагу державним заходам щодо забезпечення освіти та перекваліфікації ветеранів, що прямо впливає на перспективи і можливості їх успішного працевлаштування. У роботі досліджено нові ініціативи щодо покращення стану працевлаштування ветеранів війни, зокрема, проаналізовано законопроєкт № 10261 від 14.11.2023 «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо гарантій працевлаштування ветеранів війни», що пропонує впровадження нормативу чисельності ветеранів війни на підприємстві, окреслено переваги впровадження інституту помічників ветеранів. Визначено потребу міжінституційної співпраці різних органів державної влади та місцевого самоврядування, а також забезпечення комплексного підходу до процесу реінтеграції ветеранів війни, зокрема, в межах трудових правовідносин. У висновках вказано на вже наявну еволюцію правових механізмів забезпечення працевлаштування ветеранів війни та необхідність подальшого їх покращення.