Вивчення протестантських конфесій в Київській духовній академії у ХІХ - на початку ХХ ст. - Volodymyr BUREHA (Богословські роздуми: Східноєвропейський журнал богословʼя)
В статті показано, що систематичне вивчення історії та віровчення протестантських конфесій починається у Києві лише після відкриття у 1819 р. Київської духовної академії. Автор аналізує навчальні програми та конспекти лекцій з викривального богослов’я, порівняльного богослов’я та історії західних сповідань професорів Київської духовної академії: архімандритів Антонина (Капустина) та Августина (Гуляницького), М. П. Ястребова, А. І. Булгакова та В. Д. Попова. На підставі цього аналізу автор реконструює еволюцію, яку пройшли вказані дисципліни протягом ХІХ – початку ХХ ст. Особливу увагу приділено ідейній полеміці про мету та завдання вказаних дисциплін. Охарактеризовано особливості статутів духовних академій 1808-1814, 1869, 1884 та 1910-11 рр. по відношенню до вивчення протестантизму. Наведено відомості про наукові досягнення професорів Київської духовної академії в сфері вивчення історії та богослов’я протестантських конфессій.