Модель та показник оцінки ступеня достатності поточного обсягу палива в системі забезпечення пальним військ оперативно-тактичного угруповання - В. П. Городнов; В. С. Дружинін (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
Вивчення досвіду, отриманого під час ведення антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил у війні з військами Російської Федерації, дозволяє зробити певні висновки щодо визначення проблемних питань, пов’язаних із забезпеченням військ пальним в різних умовах ведення операції (бойових дій). Внаслідок суттєвого підвищення можливостей розвідки противника та здатності вогневого ураження високоточною зброєю об’єктів логістичного забезпечення на значній відстані від лінії зіткнення, часто постає питання спроможності органів матеріального забезпечення оперативно-тактичної ланки управління своєчасно подати до підрозділів оперативно-тактичного угруповання необхідний обсяг пального. У той же час, виходячи з досвіду бойових дій, в органах матеріального забезпечення може виникнути ситуація, коли необхідний для поповнення потреб підрозділів оперативно-тактичного угруповання обсяг пального буде відсутній, що, у свою чергу, може стати причиною не лише невиконання окремих бойових завдань військовими формуваннями, а й зриву операції в цілому. З метою уникнення можливих проблем, пов’язаних з нестачею необхідних обсягів пального в органах матеріального забезпечення у певні періоди операції (бойових дій), органам управління служби пального може бути корисним інструмент, який дозволить уникати суттєвих помилок щодо оцінки достатності поточних обсягів пального на всіх рівнях ієрархії військ оперативно-тактичного угруповання. Таким інструментом може бути розроблена модель, застосування якої у кожному органі постачання пально-мастильних матеріалів в ієрархії системи забезпечення пальним військ оперативно-тактичного угруповання може дозволити у динаміці роботи штабів логістики оцінювати та прогнозувати достатність поточних обсягів пального, як у кожному такому органі, так і у всій системі забезпечення пальним військ об’єднання в цілому.