ASKERÎ CEZA KANUNU’NDA ASKERÎ ŞAHISLAR AÇISINDAN HIRSIZLIK SUÇU - Bahri Yalçınkaya; Burhan Atalık (Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi)
Türkiye’de askerlik hizmeti ve vazifesi önemli bir yere sahiptir. Bu önem ülkenin tarihinden gelen ordu millet anlayışından kaynaklanmakla beraber içinde bulunduğumuz coğrafyada güçlü olmanın da bir gereğidir. Bu gücün var olması ve devamlılık arz edebilmesi için silah ve cephane gibi araç ve gereçlerden oluşan teknik teçhizatın yanında iyi eğitim almış insan gücüne yani asker kişilere de ihtiyaç vardır. Askere ihtiyaç duyulan yer ve zamanda mutlak başarıya ulaşılabilmek için orduya tahsis edilen her türlü malın uygun şekilde kullanılması elzemdir. Her türlü askerî eşyanın korunması, mali açıdan önemli olduğu gibi milletin ordusuna güveninin sürekliliği bakımından da kıymetlidir. Keza milletin kendisi tarafından tedarik edilen askerî eşyaların korunup kollanması devletin görevidir. Bu maksatla hareket eden kanun koyucu Askerî Ceza Kanunu (AsCK)’nu düzenlerken ordu mensuplarının kullandığı her türlü askerî eşyayı korumak amacıyla cezai yaptırımlar belirlemiştir. Asker ocağında görev yapan personelin birbirlerine olan güvenin sarsılmaması, askerî disiplinin muhafazası için üstlerin, arkadaşların veya astların eşyalarının çalınması bir askerî suç olarak düzenlenmiştir. Bu çalışmanın odak noktası, AsCK’nın 131’nci ve 132’nci maddelerinde yer verilen “çalan” kelimesiyle ifade edilen hırsızlık suçudur.