ڕەهەندە گوزارشتگەراییەکانی هونەری پەيكەرتاشيى کۆن لەكوردستاندا - Hawkar Shukur Mahmood; Aras Ismail khider (Zanco Journal of Humanity Sciences)
ئەم توێژينەوەيە بەناونیشانی (ڕەهەندە گوزارشتگەراییەکانی هونەری پەيكەرتاشيى کۆن لەكوردستاندا) بریتییە لەتوێژینەوەیەکی هونەری  و ئیستاتیکی دەربارەی دەرخستنی دەربڕینخوازی و گوزارشتی هونەريی پەيكەرتاشيى کۆن لەكوردستاندا. توێژينەوەکە بوار گەلێكى تايبەتی تەرخان كردووە بۆ باسكردن و ڕۆڵ و گرنگی هونەری پەيكەرتاشینی سەر بەرد لەقەد پاڵی چیاکان لەخاکی کوردستاندا. ئەم کردارەش به ‌ڕێگه‌ى لێگرتن و لێكردنه‌وه‌ى پارچه‌ به‌ردى بچووک و مامناوەند لەسەر ڕووی شاخەکان ئەنجامدراوە، به‌ مه‌به‌ستى بنیاتنانى په‌یكه‌ر، كه‌ هه‌ڵگرى شوناس و گوزارشت و ئاماژه‌ و شێوەیەکی دیاری كراوه‌. به ‌گشتى له‌قۆناغەکانی شارستانییەتی میزۆپۆتامیادا، پاشماوه‌ى شوێنەواری و هونەری په‌یكه‌رى داتاشراوی بەردین لەقەد پاڵی چیاکاندا به ‌میرات بۆ خاکى كوردستانی کۆن و ده‌وربه‌رى ماوه‌ته‌وه‌.