İŞLETMELERDE MALİ MÜŞAVİR HİZMETLERİNDEKİ MEMNUNİYETTE ETKİLİ FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ: ERZURUM İLİ ÖRNEĞİ - Kenan Orçanlı (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Mali müşavirin sorumlu olduğu kurumlara ve kişilerekarşı görevlerini doğru ve tarafsız bir şekilde yapması önem arz etmektedir. Bukapsamda yerli ve yabancı literatürde toplumun çeşitli katmanları tarafındanmali müşavirlerin çeşitli değişkenlere göre nasıl algılandığı ile ilgili birçokçalışma yapılmıştır. Ancak işletme yöneticileri ve çalışanları açısından bukonuda herhangi bir çalışmanın yapılmadığı belirlenmiştir. Yapılan çalışmanınamacı, işletmenin paydaşlarından yöneticilerinin ve çalışanlarının mali müşavirmemnuniyet algısını ölçmek ve bu kavram üzerinde etkili olan faktörleribelirlemektir. Araştırma evrenini, Erzurum Büyükşehir Belediyesi sınırlarıiçerisinde yaşayan ve 15 işletmelerde çalışan 18-65 yaş aralığındakiyöneticiler ve çalışanlar oluşturmuştur. Yapılan araştırmada kullanılanveriler, anket yöntemine dayalı olarak elde edilmiş ve geliştirilmiş anketgeçerlilik ve güvenirlik testine tabi tutulmuştur. Bu kapsamda; Cronbach Alphakatsayısı (α) ve KMO değeri, 0,908 ve 0,87 olarak hesaplanmıştır. Ayrıca,işletme yöneticilerinin ve çalışanlarının mali müşavir memnuniyet algısınınoluşmasında etkili olan faktörleri belirlemede, sıralı lojistik regresyonmodeli kullanılmıştır. Çalışmanın sonunda; mali müşavir memnuniyet algısınınoluşmasında etkili faktörlerin işletme yöneticileri açısından eğitim seviyesi,kamuoyu aydınlatma, denetim azlığı, defter tum işlem, mükellef çıkar, bağımsız,güncellenen mevzuat, değisen mevzuatdeğişkenlerinin ve işletme çalışanları açısından eğitim ihtiyacı, eğti htkurumlar,yaratıcı meslek, meslek bağlılığı, toplumsal değer, meslek kuralları, meslek hilesimükellef, yasal boşluk menfaat, denetim azlığı, güncellenen mevzuatdeğişkenlerinin olduğu tespit edilmiştir.