Bir Aile Sağlığı Merkezine Başvuran Gebelerin Gebelikte Yapılan Prenatal Tarama Testlerine İlişkin Görüş ve Tutumlarının İncelenmesi - Merve Uğurlu; Kerime Derya Beydağ (Güncel Hemşirelik Araştırmaları Dergisi)
Amaç: Bu araştırma, gebelerin prenatal tarama testlerine ilişkin görüş ve tutumlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Niteliksel tipteki bu çalışmanın örneklemini, İstanbul ili Ümraniye ilçesindeki bir aile sağlığı merkezine 01.12.2020-01.02.2021 tarihleri arasında başvuran birinci trimesterdeki 10 gebe oluşturmuştur. Veriler, kişisel bilgi formu ve görüşme soruları formu ile elde edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır.Bulgular: Araştırmaya katılan gebelerin yüksek oranda prenatal tarama testleri hakkında bilgi sahibi oldukları ve sağlık profesyonellerinin verdikleri bilgileri yeterli gördükleri saptanmıştır. Testleri yaptırmanın zorunlu olmadığının bilinmesine karşın gebelerin çoğunun tarama testlerini yaptıracağı saptanmıştır. Tarama testleri sonucunun olumlu çıkması durumunda gebelik sürecinin olumlu etkileneceği fakat risk tespit edilmesi durumunda da gebeliği sonlandırma düşüncesinin olmadığı saptanmıştır. Gebelerin tarama testlerini yaptırma aşamasında randevu ve maliyet sorunları yaşadıkları tespit edilmiştir.Uygulamada Kullanım: Ebe ve hemşirelerin bu konudaki görevlerini daha efektif bir biçimde yerine getirebilmeleri için bağlı bulunulan kurum ve kuruluşlar tarafından hizmet içi eğitimler planlanması, daha fazla gebenin tarama testleri ve konjenital anomaliler hakkında bilgi sahibi olabilmesi için bu konuda broşürler, TV yayınları ve kamu spotları oluşturulması önerilmektedir