СРПСКО И ЈУГОСЛОВЕНСКО ПИТАЊЕ У ГЛЕДИШТИМА ЉУБОМИРА СТОЈАНОВИЋA С ОСВРТОМ НА БОСНУ И ХЕРЕГОВИНУ (1918–1928) - Aleksandar Lukić (Srpski Istorijski Časopis)
Љубомир Стојановић, научник и политичар, одлучно је прекинуо са монархијским обликом владавине у време Солунског процеса 1917. године, посвећујући се ширењу и остварењу републиканских идеја у политичком животу новостворене југословенске државе. Идеја националног ослобођења и уједињења српског народа била је камен темељац на којој је заснивао своје погледе и тумачења републиканства. Припадао је оној генерацији која је, помогнута млађим нараштајима и заједно са њима „осуђена на политичку и националну борбу“, са великим успехом на стављала започето дело ослобођења и уједињења српског народа, између осталог и у Босни и Херцеговини. У раду су приказани и анализирани погледи и деловање Љубомира Стојановића у питањима српства и југословенства између осталог и на простору Босне и Херцеговине, о којима је писао у склопу једног ширег проблема решења југословенског питања у оквирима југословенске државе, те за које се борио принципијелно и упорно у својим јавним иступима. Рад је настао на основу извора похрањених у Архиву Српске академије наука и уметности, штампе и историографске литературе.