ANTE GLAVIČIĆ, ČUVAR I PROMICATELJ SENJSKE POVIJESNE I KULTURNE BAŠTINE – DRAGI SENJANIN I PRIJATELJ - FILA BEKAVAC LOKMER; JURAJ LOKMER (Senjski Zbornik)
U nizu velikana senjske povijesti i čuvara hrvatske baštine ističe se osebujni lik Senjanina Ante Glavičića, kustosa i dugogodišnjega ravnatelja Gradskoga muzeja Senj. Živeći i radeći u sredini iz koje je ponikao i u kojoj je teško biti "prorok u svome zavičaju" učinio je više nego mnogi na razini Hrvatske, koji su imali puno bolje uvjete, političke podrške i sve druge okolnosti. Posvetivši svoj cjelokupni privatni i javni život senjskoj kulturno-povijesnoj, a time i hrvatskoj baštini djelovao je u financijski oskudnome okruženju, ali bogatom inspiracijom, poticajima i izazovima baštine. Iz poštovanja i milja zvali smo ga"šjor Ante" – mnogi su ga zvali samo "profesor" – jer je uistinu bio profesor, ali i plemeniti gospodin, vitez – ponekad i Don Kihot – senjskoga, hrvatskoga duha, kulture, baštine, identiteta. Njegov najveći uspjeh nisu njegovi opsežni graditeljsko restauratorski poduhvati (palača Vukasović, tvrđava Nehaj), već je to Senjski zbornik kojim se Senj i Hrvatska i danas promoviraju diljem svijeta. Tu treba dodati i obilježavanje brojnih senjskih obljetnica, zaslužnih Senjana i senjskoga udjela u hrvatskoj i europskoj povijesti. Veselio se je neovisnoj, slobodnoj Hrvatskoj za koju je svim svojim duhovnim i fizičkim silama radio, čije je ostvarenje i pripremao. Posebno vrijedi istaknuti činjenicu da je dobro iskoristio ogromni potencijal Senjana "u svitu" i senjskih prijatelja, istaknutih intelektualaca, znanstvenika i društveno utjecajnih ličnosti, kao i značenje Senja i njegove baštine u nacionalnim i širim razmjerima. O tome najbolje svjedoči veliki broj suradnika, zavidna kvaliteta Senjskoga zbornika i svih izdanja Gradskoga muzeja i Senjskoga muzejskoga društva, poput pretisaka senjskih glagoljskih izdanja. To je put koji trebaju slijediti njegovi nasljednici, kojim treba nastaviti djelovati Gradski muzej Senj i Senjsko muzejsko društvo, ne odustajući od osnovnih "šjor Antinih" principa djelovanja (ljubav prema Senju i Hrvatskoj), ali prilagođenih novome vremenu, koristeći nove pristupe i nove tehnologije. Iako je "šjor Ante" svime što je učinio, pokrenuo i potaknuo – bio je spiritus movens najvećega dijela senjskih i mnogih opće hrvatskih kulturnih manifestacija – sam sebi podigao neuništivi spomen, svakako zaslužuje da mu Senj i Senjani vanjskim znakovima, činima iskažu priznanje, zahvalnost, poštovanje. Stoga očekujemo da se i jedna senjska ulica nazove njegovim imenom, da mu Senj podigne dostojan spomenik, ali ponajviše da Gradski muzej i Senjsko muzejsko društvo nastave radom i žarom, radošću i požrtvovnošću kao što je to radio prof. Ante Glavičić. "Šjor Ante" ostaje u našem sjećanju i u našim srcima čvrsto poput senjske fortice koja već stoljećima odolijeva neprijateljima, zubu vremena i tami zaborava. I neka tako bude. Amen.