سنتز و ارزیابی فعالیت ضد باکتریایی ذرات لیپوزومی حاوی پپتید نوترکیب CAP18 - فائزه حبیب الهی; آزاده لهراسبی نژاد; اکبر حسینی پور (زیست‌شناسی کاربردی)
مقدمه: پپتیدهای ضد باکتریایی به طور گسترده به عنوان آنتی بیوتیک‌های زیستی بالقوه علیه باکتری‌ها مورد بررسی قرار گرفته‌اند. با این حال، تخریب پروتئولیتیک و تغییرات ساختاری ممکن است منجر به کاهش فعالیت ضد باکتریایی آن‌ها شود. محصور شدن پپتیدها در لیپوزوم می تواند روش موثری برای رفع این گونه مشکلات باشد. روش‌ها: دراین مطالعه CAP18 نوترکیب (rCAP18) به عنوان یک پپتید ضد باکتریایی، پس از تولید و خالص سازی، درون لیپوزوم‌های حاوی فسفاتیدیل کولین محصور شد. ویژگی‌های اصلی لیپوزوم‌‌ها مانند سنجش گروه‌های عاملی، ‌اندازه، کارایی کپسولاسیون و مورفولوژی آن بررسی شد. فعالیت ضد باکتریایی rCAP18 آزاد و محصور در لیپوزوم (Lipo@rCAP18) علیه باکتری‌های Escherichia coli، Pseudomonas aeruginosa، Xanthomonas citri subsp. citri و Staphylococcus aureus بر اساس ‌اندازه گیری پارامترهای MIC و MBC ارزیابی و مقایسه شد. نتایج و بحث: یافته‌های بدست آمده نشان دادند که کمترین غلظت مهارکنندگی rCAP18 (حالت آزاد) برای سویه E. coli، P. aeruginosa ، X. citri و S. aureus به ترتیب معادل 135، 101، 80 و بیشتر از 320 میکروگرم بر میلی‌‌لیتر تعیین شد. مقادیر MIC مربوط به rCAP18 محصور در لیپوزوم برای باکتریهای ذکر شده در بالا به ترتیب بیشتر از 320، 135، 180 و 320 میکروگرم بر میلی‌‌لیتر بدست آمد. مقایسه نتایج مربوط به MIC نشان داد کهrCAP18 در حالت آزاد و یا به فرم Lipo@rCAP18 تاثیر بازدارندگی بیشتری علیه باکتری‌های P. aeruginosa و X. citri دارد. بنابراین، وزیکول‌های حاوی پپتیدهای ضد باکتریایی می توانند بعنوان ابزار قدرتمندی جهت حفظ عملکرد و نگهداری پپتیدهای فعال طی زمان به کار روند.