Assentaments i espais agraris medievals al Baix Ebre i al Montsià: una anàlisi diacrònica - Ramon Martí Castelló; Joan Negre Pérez (Estudis d'Història Agraria)
Aquest text sintetitza les principals transformacions que s’observen en l’àmbit rural de la ciutat de Tortosa durant l’edat mitjana, amb el recurs de les dades arqueològiques disponibles i de les fonts textuals. Són dinàmiques que reflecteixen a bastalment tot un ampli ventall d'assentaments que  representen diversos models d’ocupació de l’espai rural i que corresponen a les difenrens formacions socials i econòmiques que se succeïren entre la fi de l'antiguitat i la baixa edat mitjana. És a partir de les explotacions agropecuàries del curs inferior del riu Ebre i de la foia d’Ulldecona que ara presentem una lectura transversal d’aquest llarg període, en què ens interessen tant les innovacions com les permanències, atesa la importància acumulativa que cada fase representa en la construcció de l’espai agrari d’aquestes terres de la Catalunya Nova.