Моделі лідерства в менеджменті крос-культурних команд - Софія Саламаніна; Ганна Нямещук (Challenges and Issues of Modern Science)
Мета. У цій статті розглядаються моделі та стратегії лідерства для управління міжкультурними командами. Зокрема, акцентується увага на поведінкових пріоритетах лідерів, таких як орієнтація на завдання, стосунки та спільне лідерство, а також на впливі культурних відмінностей на ефективність формальних і неформальних лідерів. Наголошується на необхідності інтегративного підходу до лідерства в контексті глобалізації та міжкультурних команд. Дизайн / Метод / Підхід. Використано якісні методи дослідження, що базуються на аналізі існуючої наукової літератури з управління проектними командами. Результати. Ефективна комунікація між лідером і членами команди є ключовим фактором успіху проекту. Подолання мовних бар'єрів, розуміння культурних відмінностей і координація невербальної комунікації є необхідними для забезпечення якісного обміну інформацією та взаєморозуміння в міжкультурних командах. Теоретичне значення. Це дослідження вносить вклад у розуміння лідерства в управлінні міжкультурними командами. Міжкультурна комунікація є важливою для побудови сильних міжособистісних стосунків, сприяння довірі та зменшенню конфліктів, що веде до успішного досягнення спільних цілей. Практичне значення. Дослідження пропонує практичні стратегії для лідерів, зокрема розвиток міжкультурної чутливості через навчання культурним відмінностям, а також застосування емпатії, розуміючи емоційний стан підлеглих. Рекомендовано адаптувати стилі комунікації до культурних особливостей та використовувати технології для покращення взаємодії між командами, незважаючи на відстань. Оригінальність / Цінність. Ця робота надає комплексний аналіз впливу міжкультурного менеджменту на стилі та стратегії лідерства, пропонуючи як академічні, так і практичні рекомендації для покращення управління міжкультурними командами. Обмеження дослідження / Майбутні дослідження. Дослідження обмежене якісною природою та фокусуванням на певних галузях. Подальші дослідження можуть включати кількісні методи та розглянути лідерство в різних культурних і організаційних контекстах. Тип статті. Оглядова.