АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ АГРОВИРОБНИЦТВА В УМОВАХ ЗАПРОВАДЖЕННЯ РИНКОВОГО ОБІГУ ЗЕМЕЛЬ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПРИЗНАЧЕННЯ - В. І. Захарченко (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
Мета дослідження – виявлення впливу ринку земель сільськогосподарського призначення (ЗСП) на агровиробництво та пошук шляхів вирішення проблем, пов’язаних із його запровадженням. У статті визначено, що земельна реформа в Україні має проводитися з орієнтацією на підвищення ефективності використання ЗСП як основного засобу агровиробництва. У зв’язку з цим окреслено коло проблем агровиробництва, які в умовах ринкового обігу ЗСП відкриваються новими сторонами, а тому потребують свого вирішення через належне інституційне забезпечення та проведення низки організаційно-економічних заходів. Проаналізовано актуальні проблеми агровиробництва, зокрема такі як: парцеляризація (подрібнення) земельних масивів; формування нераціональної структури землекористування; моноспеціалізація агрохолдингів; загострення у агровиробників дефіциту обігових і основних засобів та інвестиційних ресурсів; посилення податкового тиску на агровиробників; зниження «порогу стійкості» та зростання ризиків банкрутства агровиробників. На основі проведеного аналізу та з врахуванням зарубіжного досвіду намічено шляхи вирішення цих проблем.