İmar Planlarının Hazırlanma Süreci ve Peyzaj Mimarlığı Disiplini Açısından Karşılaşılan Sorunlar - Büşra EZENCİ (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
İmar planları; fiziksel çevreyi sağlıklı bir yapıya kavuşturmak, yatırımların yer seçimlerini ve gelişme eğilimlerini yönlendirmek ve toprağın kullanma dengesini en rasyonel biçimde belirlemek üzere hazırlanan planlardır. İmar planlarının hazırlanması, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için önemli bir tekniktir. Bu planlar ile kentsel alanlarda hem yeni alanların gelişimi hem de yapılaşmış alanların yeniden organizasyonu sağlanabilmektedir. Kentin fiziksel yapısını iyileştirmek, toplum yararını geliştirmek, birey ya da grupların çıkarları için tüm kentlinin çıkarlarının zedelenmesini önlemek, kentin fiziksel gelişmesine ilişkin politika ve önerilerin demokratik yoldan saptanmasını ve uygulanmasını kolaylaştırmak gibi pek çok amacı gerçekleştirmek için planlama yapılmaktadır. İmar planları bir takım belli başlı aşamalardan geçilerek hazırlanmaktadır. Bu süreç içerisinde alınan kararlarda belirli meslek disiplinleri yer almaktadır. Bu çalışma; imar planlarının hazırlanma sürecini ve bu süreç içerisinde peyzaj mimarlığı meslek disiplini açısından karşılaşılan sorunların tespitini amaçlamaktadır. Bu çalışmada imar planlarına değinilmiş, imar planlama süreçleri irdelenmiş, açık ve yeşil alan kavramları anlatılmış ve imar planlarında açık ve yeşil alanları ayırırken hangi sorunlar ile karşılaşıldığı, planlama sürecinde hangi meslek disiplinlerinin yer aldığı gibi sorunlar ortaya konularak bu sorunlara çözüm önerileri getirilmiştir.