DEMOKRATIJA U BADJUOVOJ POLITIČKOJ ONTOLOGIJI - Bogdana Koljevic (Srpska Politička Misao)
U članku autor razmatra pitanje Badjuovog pojma demokratije, kao i političko-filozofske implikacije koje iz ove savremene teorije proizilaze. Badjuovo reflektovanje demokratije sastavni je deo njegove političke ontologije tj. sistema bića i događaja sa jedne i logike svetova sa druge strane. Kritički diskurs o reprezentativnoj demokratiji pre svega ima za svrhu da uputi na činjenicu da je upravo iz neoliberalnog modela postala moguća konceptualna i praktička identifikacija demokratije i rata, odnosno brisanje razlike mira i rata i promovisanje nasilnih intervencionističkih politika. Spram takvih formi, Badju insistira na invenciji egalitarnih političkih oblika kao istinskoj demokratiji, uz uvid da njoj uvek bitno pripada subjektivacija u pojedinačnoj situaciji.