Uloga katoličkoga biskupa u ekumenskom poslanju Crkve od Drugoga vatikanskoga sabora do dokumenta Biskup i jedinstvo kršćana: ekumenski vademecum (2020.) - Ivan Macut (Diacovensia)
Ovaj teološki rad podijelili smo, uz uvod i zaključak, na dva dijela. U prvom dijelu prikazali smo kako Drugi vatikanski sabor gleda na biskupe i njihovu ekumensku zadaću. Upravo je Drugi vatikanski sabor napravio kopernikanski obrat u Katoličkoj Crkvi u odnosu na njezinu ekumensku zauzetost, a u tom kontekstu biskupi imaju ključnu ulogu. Drugo poglavlje istražuje ulogu biskupa u ekumenizmu prema dokumentima Katoličke Crkve nakon Drugoga vatikanskoga sabora. Ovdje smo prikazali dokumente: Zakonik kanonskog prava; Katekizam Katoličke Crkve i obnovljeni ekumenski direktorij s naslovom Direktorij za primjenu načela i normi o ekumenizmu. Zaključak je kako je uloga biskupa nezamjenjiva. Biskupi imaju iznimno veliku odgovornost da svojim položajem i vlašću, koju imaju na području svojih biskupija, organiziraju, nadziru i provode sve ekumenske aktivnosti.