ilköğretim Öğrencileri Standart Olmayan Sözel Problemlerin Çözümlerine Ne Kadar Gerçekçi Yaklaşıyorlar? * - Çiğdem KILIÇ; Sinan OLKUN; Hatice OLKUN (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu çalışma ile ilköğretim (4, 5, 6 ve 7. sınıf) öğrencilerinin standart olmayan sözel problemlerin çözümlerine ne türden yanıtlar verdikleri ve verdikleri bu yanıtların sınıf, cinsiyet ve sosyo-ekonomik düzeylerine göre değişip değişmediğine bakılmıştır. Araştırmaya toplam 915 ilköğretim öğrencisi katılmıştır. Veriler 5 açık uçlu, sözel problemden oluşan problem çözme testi ile toplanmıştır. Verilerin analizinde yüzde ve frekans hesaplaması yoluna gidilmiştir. Daha sonra problemlere verilen yanıtların sınıf, cinsiyet ve sosyo-ekonomik düzey açısından farklılaşıp farklılaşmadığına ise oran testi ile bakılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara bakıldığında, öğrencilerin önemli bir kısmının standart olmayan sözel problemlere gerçekçi olmayan yanıtlar verdikleri, bunun yanı sıra problemlerin çözümü sırasında teknik hatalar yaptıkları, çok sayıda öğrencinin problemlere yanıt veremediği görülmüştür. Problemlere verilen yanıtların öğrencilerin içinde bulundukları sosyo-ekonomik düzeye ve sınıfa bağlı olduğu ancak cinsiyete bağlı olmadığı saptanmıştır. Üst sınıflar ve göreceli üst sosyo-ekonomik bölgede olan öğrenciler daha fazla sayıda gerçekçi yanıt vermişlerdir.