Słowo pełne blasku. Tytuł „Najwyższy” w pismach św. Franciszka z Asyżu - Paula Rutkowska (Polonia Sacra)
Tytuł „Najwyższy” jest jednym z najważniejszych określeń Boga obecnych w pismach Biedaczyny. To słowo uobecniające transcendencję i odzwierciedlające akty jego duchowych przeżyć; słowo świadectwo i słowo klucz do zrozumienia duchowego przesłania Stygmatyka z Asyżu. Określenie „Najwyższy” mówi o transcendencji i immanencji Boga zarazem. Franciszek wyraża nim, że nieskończony i niepojęty Stwórca jest mu bliski, obdarowuje go bezwarunkową miłością, która najpełniej wyraża się w szaleństwie krzyża i eucharystycznej kenozie. Słowo „Najwyższy” promieniuje obecnością Boga i oświetla drogę wszystkim dążącym do zjednoczenia z Nim. Bijący od niego blask, mający wiele przeróżnych odcieni, ukazuje nieskończone bogactwo Trójcy Świętej, fascynuje i otwiera na kontemplację.