Maria Montessori’s training in Rome: anthropological studies and aspirations for social reform - Furio Pesci (Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació)
Títol : La formació de Maria Montessori a Roma: estudis antropològics i aspiracions a la reforma social Maria Montessori es va llicenciar en medicina a la Universitat de Roma i posteriorment va participar en la investigació amb erudits romans d’antropologia mèdica, alguns dels quals eren els principals exponents del món científic i cultural italià. Giuseppe Sergi, en particular, va estar molt present en el debat públic nacional sobre alguns dels principals problemes de la societat italiana: les causes i les conseqüències de la pobresa i l'analfabetisme i la necessitat d'un sistema educatiu més eficaç. Les idees de Sergi i altres científics (C. Bonfigli, S. De Sanctis, N. D'Alfonso) sobre aquests problemes van influir en Maria Montessori. La jove doctora va ser inspirada i animada pel mateix Sergi a dirigir les seves activitats i investigacions en el camp de la cura i l’educació infantil. L’antropologia mèdica va ser, per tant, un element essencial en la formació de la jove Montessori i també en la gènesi de la seva pedagogia, així com del mètode. L'ensenyament a l’Institut femení del Magisteri de Roma va ser una oportunitat per desenvolupar una "antropologia pedagògica" rellevant per al seu creixement científic, fins al punt que la mateixa Maria Montessori la va superar i abandonar durant el procés de maduració del seu pensament.