Sınıf öğretmenlerinin aktif öğrenmeyi nasıl algıladıklarına ilişkin görüşleri - Yasin AKAY; Ayfer KOCABAŞ (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin aktif öğrenmeyi nasıl algıladıklarına ilişkin düşüncelerini incelemektir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma 2010-2011eğitim-öğretim yılında Bursa ve Mardin illerinde yürütülmüş olup, Bursa ili merkezinde 55, Mardin ili merkezinde 50 ve Mardin ili Nusaybin ilçesinde 50 sınıf öğretmeni olmak üzere toplam 155 sınıf öğretmeni araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırma verileri yarı yapılandırılmış açık uçlu sorulardan oluşan görüşme formu ile elde edilmiştir. Öğretmenlerin yazılı olarak görüş bildirdikleri bu formla ilgili uzman görüşleri alınmış ve gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Öğretmenlerin yazılı görüşlerinden elde edilen nitel veriler betimsel analiz yoluyla çözümlenmiştir. Verilerin analiz sürecinde kodlar oluşturulmuş ve bu kodlara dayalı temalar elde edilmiştir. Nitel analiz yoluyla elde edilen verilerin frekans ve yüzdeleri bulunmuştur. Araştırmanın bulgularındaki kod ve temalar belirlenmiş, bu temalara uygun öğretmen görüşleri yorumlanmıştır. Sonuç olarak, öğretmenlerin aktif öğrenmeyi bilgi düzeyinde algıladıkları, uygulama yönlerinin zayıf olduğu ortaya çıkmıştır.