АНАЛІЗ ОСОБЛИВОСТЕЙ ЕЛЕКТРОННИХ МАНЕКЕНІВ І БОДІСКАНЕРІВ ДЛЯ ДИЗАЙНУ ТА ВІЗУАЛІЗАЦІЇ ОДЯГУ - Bohdan Protsyk; Olena Gerasymenko; Kalyna Pashkevych; Nadiia Liuklian; Bohdan Kass (теорія та практика дизайну)
Анотація. Мета – проаналізувати особливості застосування електронних манекенів і бодісканерів у процесах проєктування та візуалізації одягу; надати характеристику їхніх функціональних і технічних можливостей на прикладі програмних продуктів провідних світових фірм; визначити взаємозв’язок між електронними манекенами та бодісканерами в контексті їхнього впливу на якість і ефективність процесів створення одягу. Методологія дослідження зумовлена комплексним вивченням тематики й охоплює методи аналізу, синтезу, індукції, метод структурно-системного аналізу джерел. Результати. Проведено аналіз літературних джерел за тематикою тривимірної візуалізації та проєктування одягу. Надано характеристики сучасних електронних манекенів і бодісканерів, а також розглянуто, як ці технології взаємодіють і доповнюють одна одну у створенні високоякісних дизайнів і візуалізації одягу. Визначено, що 3D-сканери дозволяють виконувати сканування анатомічних характеристик людського тіла з метою створення віртуального електронного манекена. У цьому процесі використовується відповідне програмне забезпечення для візуалізації, як-от Clo3D, Optitex – 3D Runway Design, Assyst – 3D Vidya та BROWZWEAR – VStitcher. Дані аспекти свідчать про перспективність і важливість упровадження сучасних технологій у сферу дизайну та виробництва одягу. Наукова новизна. На основі аналізу сформульовано характеристику функціональних і технічних аспектів електронних манекенів і бодісканерів, що дозволяє визначити їхню специфіку в контексті виробництва та дизайну одягу. Практична значущість. Результати дослідження мають практичну цінність, слугують основою для вдосконалення сучасних технологій у галузі дизайну одягу, а також визначають перспективи їх використання в індустрії моди.