Türkiye’de SMS Reklamları: Tüketici Tutumlarını Etkileyen Faktörler - Hasan Kemal Suher; Nevzat Bilge İspir (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Mobile telefonların kullanımdaki hızlıartışhem pazarlamacılar hem de reklamcılar için yeni bir taşıma platformu yaratmıştır. Mobil cihazların popülerliği arttıkça, Kısa Mesaj Servisleri SMS potansiyel tüketicilere ulaşmak için daha da önemli olmaya başlamıştır. Bu çalışma, tüketicilerin SMS reklamlarına yönelik tutumlarınıetkileyen faktörleri ve bu faktörler ile tutum arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Yapılan faktör analizi sonucunda Bilgi-eğlence, Yaşam Partneri, Gizlilik ve Rahatsız Edicilik olarak adlandırılan dört faktör bulunmuştur. Literatüre paralel alarak sonuçlar Rahatsız ediciliğin SMS reklamlarına yönelik tutumlarıetkileyen en önemli faktör olduğunu göstermektedir. Araştırma, ileri çalışmalar ile derinlemesine incelenebilecek “Yaşam Partneri” olarak adlandırılan yeni bir faktörü de ortaya koymaktadır.