Amerika Birleşik Devletlerinde Faaliyet Gösteren Ulusal Kolej Spor/Sporları Birliği Ncaa İncelenmesi - Aydoğan Soygüden (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışma da Amerika Birleşik Devletlerin’ de üniversiteler arasında faaliyet gösteren National College Athletic Association NCAA Ulusal Üniversitelerarası Spor Birliğinin tarihi gelişmi, yapısı, özellikleri ve görevlerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır.Çalışma gerekli olan literatür taraması yapılarak derleme makale şeklinde hazırlanmıştır. Üniversiteler arasında yapılan sportif faaliyetler içerisinde en fazla üniversiteye, öğrenciye ve finansal gelire sahip kâr amacı gütmeyen organizasyondur. NCAA yarım milyona yakın üniversite sporcusu, 19,750 takım, 52,500 katılımcı, yılda 90 şampiyona, 3 farklı bölüm ve 24 spor dalında sporcuların katılımıyla sağlanmaktadır. NCAA, 31 Ağustos 2017 tarihinde sona eren mali yılın finansal raporunda, toplam gelirin 1.045 milyar dolar olduğunu bildirmiştir. Öğrenci-sporculara üniversite eğitim bursu dışında herhangi bir ücret ödenmemektedir. Son zamanlarda NCAA gelirlerinde ki büyük artış öğrenci-sporculara sadece öğrenim bursu verilmesi sebebiyle, öğrenci-sporcular arasında haksızlık yapıldığı şeklinde eleştirilere maruz kalmaktadır.Sonuç olarak NCAA üniversitelerarası sportif faaliyetleri özellikle büyük bir seyirci potansiyeline sahiptir. Bu seyirci talebi üniversite sportif faaliyetlerinin TV yayın hakkı, reklam ve diğer sponsorlar tarafından finanse edilmesini sağlamaktadır. Türkiye’de faaliyet gösteren Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu ABD’de bulunan NCAA gibi üniversite sporlarını koordine etmektedir. Ancak NCAA’in üye üniversitelere sağladığı finansal destek Türkiye’de sağlanamamaktadır. Türkiye’de üniversite ligi ve diğer üniversitelerarası spor faaliyetlerinin büyük maddi kazanç sağlayacak sponsorları bulunmamaktadır. Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu büyük çoğunlukla Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından sağlanan maddi destekler ile faaliyetlerini yürütmektedir. Türkiye üniversitelerarası sportif faaliyetlerinde rekabet, kalite ve seyirci sayısının artmasıyla beraber özellikle TV yayın kuruluşları, reklam ve diğer sponsorlar bu müsabakaların yayın hakkı ve reklam için büyük paralar ödeme potansiyeline sahiptir. Şu anda Türkiye Futbol Federasyonu TFF yayın hakları gelirlerinden büyük maddi kazanç elde etmektedirler. TFF yayın haklarından elde edilen gelirleri havuz sisteminde toplayarak lig sıralamasına göre kulüplere dağıtmaktadır. TV Yayın, reklam ve diğer sponsor kuruluşlarından elde edilen gelirler özellikle spor faaliyetlerinin kalitesinin artmasına, öğrenci-sporculara öğrenim bursu ve üniversitelere ek gelir olarak katkı sağlayacaktır.