Malowanie ruchem. Znaczenie obrazu w filmach Akiry Kurosawy - Piotr Sawicki (Kwartalnik Filmowy)
Tematem tekstu jest szeroko rozumiana wizualność filmów Akiry Kurosawy. Autor przypomina, że ma ona źródła w podziwianym przez reżysera kinie niemym, malarstwie, a także w jego życiorysie. Omawia środki stylistyczne i zwraca uwagę na związki wykreowanych przez Kurosawę obrazów z filozofią jego filmów. Opisuje ruch jako nadrzędny temat twórczości japońskiego mistrza.