PATERNALİST ANLAYIŞ PERSPEKTİFİNDEN ERDEMSİZ MALLAR VE KAMU MÜDAHALESİ: AMPİRİK BİR DEĞERLENDİRME - Ezgi Kavaklı; Ferdi Çeli̇kay (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Bu çalışma, paternalistik yaklaşım çerçevesinde yürütülen kamu müdahaleleri ile "erdemsiz malların" kontrol altına alınıp alınamayacağını irdelenmektedir. Çalışmanın ampirik kısmında 107 ülkenin verileri derlenerek kamu müdahale endeksi geliştirilmiştir. Ülkeler, müdahale derecesine göre gruplandırılmış ve sigara kullanım sıklığı, politikalara uyum ve müdahale aracı olarak vergilerin kullanımı itibariyle bir farklılık olup olmadığı incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre müdahalecilik düzeyleri farklı ülkeler itibariyle sigara kullanım düzeyleri arasında anlamlı farklılık bulunmamaktadır. Değişik ülkelerde yaşayan bireylerin zararlı ürünlerle mücadele bağlamında geliştirilen politikalara uyum düzeyleri ise müdahalecilik endeksi yüksek olan ülkelerde daha fazladır. Ayrıca müdahalecilik endeksi düşük olan ülke gruplarında günah vergileri olarak adlandırılan ve erdemsiz mallardan biri olan sigara üzerinden alınan vergilerin diğer ülkelere göre çok düşük olduğu görülmektedir. Bu bulgular paternalist müdahalelerin bireylerin erdemsiz malları kullanım düzeyleri üzerinde etkili olmadığını, ancak kurulan ödül-ceza mekanizmasının sosyal refahı artıracak doğrultuda işlediğini ortaya koymaktadır.