ЗНАКОВО-СИМВОЛІЧНИЙ АСПЕКТ У ФІРМОВИХ ЗНАКАХ КІНЦЯ XIX – ПОЧАТКУ XX СТОЛІТТЯ - Олександра Володимирівна Колісник; Соломія Володимирівна Оганесян (Культура і мистецтво у сучасному світі)
Мета дослідження: виявлення можливостей візуальної символіки при створенні образу компанії засобами логотипа наприкінці XIX – на початку XX століття. Методи. Для проведення дослідження використано історичний, історично-порівняльний, аналітичний методи; для виявлення образної і символічної мови логотипів компаній кінця XIX – початку XX ст. використано мистецтвознавчі методи — формального, образно-стилістичного, семантичного аналізу. Висновки. На основі аналізу праць зарубіжних та вітчизняних науковців ХХ ст., охарактеризовано символ і знак як засоби вираження сутності явища, розглянуто існуючі класифікації символів. Проаналізовано логотипи, які використовувалися наприкінці XIX – на початку XX ст. у світовій практиці та на теренах України. На прикладі логотипа страхової компанії Prudential Financial (США) у процесі його змін протягом 1860–1996 рр. показано застосування символічного елементу, який залишався незмінним. На прикладі товарних знаків підприємств України — заводу сільськогосподарських машин Ернста Мельгозе (1874–1923), підприємства «Ф. В. Альсопь» у м. Харкові, Луганської мануфактури (1904–2001), Київського контрактового ярмарку (1797–1930) — розглянуто способи візуальної ідентифікації, визначено художні засоби; проведено порівняльний аналіз. Встановлено, що зображення скелі у структурі логотипа американської компанії є символом сили і безпеки і апелює до її основних характеристик. Визначено, що у засобах візуальної ідентифікації українських підприємств кінця XIX – початку XX ст. наявна тенденція до прямого вираження спеціалізації компанії за допомогою реалістичного зображення архітектурних будівель, що їм належали, або безпосередньо виробленої продукції, а також звичайних назв із помірним художнім оформленням.