РЕГУЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ І МОТИВАЦІЙ НЕДЕКЛАРУВАННЯ ПРАЦІ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ, ПРІОРИТЕТИ - Лариса Богуш (Економіка та суспільство)
Стаття присвячена дослідженню наслідків недекларування зайнятості та праці для рівня життя і відтворення трудового потенціалу населення, а також обґрунтуванню підходів до регулювання і профілактики сукупності негативних ефектів незадекларованої праці в Україні. Функціонуючи в сферах формальної і тіньової зайнятості, праця без декларування має негативний вплив на наповнення державного і місцевих бюджетів, соціальних фондів загальнообов’язкового страхування, реалізацію державних цілей та механізмів суспільно-економічного розвитку, дотримання соціально-трудових прав, соціального забезпечення і захисту працюючих та населення загалом. Ефективна політика протистояння незадекларованій праці ґрунтується на збалансуванні загальноекономічних, секторальних та галузевих, інспекційних та контролюючих, а також превентивних заходів із залученням уповноважених структур регулювання і моніторингу соціально-трудових відносин, сфери зайнятості та ринку праці, правоохоронних органів, інституцій трипартизму і громадянського суспільства.