Антропоніми в романі Ф. Перетті «Візит» - Aneliya Polshchak (Pitannâ Lìteraturoznavstva)
Розглянуто важливі антропоніми у романі «Візит» Френка Перетті – непересічного автора у жанрі християнської фантастики, твори якого ставлять у один ряд із повістями та романами Толкіна та Льюїса. Антропоніми у цьому творі Перетті набувають особливої ваги через глибинний значеннєвий зв’язок із літературною, біблійною традицією, що оприявнюється завдяки застосуванню методу уважного читання. Надання автором імен своїм героям свідчить про його бачення тексту, персонажів, мовної картини світу, дійсності, є одним із факторів, що визначає ідейно-смисловий рівень твору. Тому подібні дослідження відкривають широкі перспективи у цих сферах. Розвідка зосереджена на таких антропонімах твору, як низка персонажів із варіантами імені Марія, які також включають вагомий елемент символічності, ряді імен, що належать одному персонажу й віддзеркалюють еволюцію героя та його самоідентифікацію, взаємне підсилення імен та прізвищ персонажів. Так, набір імен, пов’язаний із Брендоном Ніколсом (Джастіном Кентвелом), виявляє еволюцію персонажа від особи, яка зазнає страждання, до лжемесії з ознаками фальшивого блиску та пафосу. Перевага дослідження – врахування функціональності антропонімів, що, завдяки широкому використанню, сприяють наданню якості персонажів об’єктам оповіді (наприклад, церква, присвячена Богородиці полів). Взаємне посилення значеннєвості різного ступеня антропонімів можна простежити як у персонажів із тенденцією до виразної гомогенної позитивної спрямованості (Меріан Чярделлі, Кайл Шерман), так і в героя з більш різноманітною гамою оцінки якостей особистості (Брендон Ніколс). Саме наявність різних, непов’язаних чи мало пов’язаних між собою значень імені допомагає створити об’ємний рельєфний образ героя (як-от у випадку із Брендоном Ніколсом) і залишити читачу свободу для власного сприйняття та трактування персонажів.