»Usoda ga je po pisanem življenjskem itinerariju usmerila v malo Tergeste« - Jadranka Cergol (Keria: Studia Latina et Graeca)
Prispevek se osredotoča na analizo lika Eneja Silvija Piccolominija v romanu Zeleno izgnanstvo, ki ga je slovenski pisatelj Alojz Rebula izdal leta 1981. Osrednja teza članka je, da je avtor izbral tega zgodovinskega protagonista zaradi treh ključnih razlogov: prvič, zaradi široke humanistične izobrazbe in globokega poznavanja antične literature, ki ga je oblikovala v človeka širokega evropskega duha; drugič, zaradi nenavadnega Piccolominijevega zanimanja za slovenske kraje in zgodovino; tretjič pa zaradi razpetosti med antičnim humanističnim sporočilom in krščanskim izročilom. Vse tri značilnosti lahko obenem pripišemo tudi pisatelju samemu, kot je bilo v nekaterih znanstvenih razpravah že dokazano.