Odpowiedzialność za przyszłe pokolenia we współczesnej filozofii - Rafał Czekalski (Studia Ecologiae et Bioethicae)
W pierwszej części przybliżamy koncepcję etyczną H. Jonasa, który odniósł się do przyszłości jako decydującego paradygmatu swojego myślenia filozoficznego. W drugim punkcie rozważane jest pytanie, czy w teorii kontraktualistycznej można wysunąć na pierwszy plan interesy przyszłych pokoleń. Trzeci punkt odzwierciedla przyszłe odniesienie w dyskursie i etyce odpowiedzialności D. Birnbachera. A ostatni punkt mówi nam, czym jest GenEhtics. Jest to zupełnie nowa dyscyplina badająca warunki, w których możliwy jest nowy świat. Przedmiotem badania jest potencjalny człowiek i potencjalny świat.