واکاوی مؤلفه‌های حماسی در سیرة شهید سلیمانی و رهاوردهای تربیتی آن در تحقق بیانیة گام دوم انقلاب اسلامی - محسن خوشناموند; ایراندخت فیاض; فاطمه صحرائی پاریزی; سیدزکریا محمودی رجا (پژوهش در مسائل تعلیم و تربیت اسلامی)
هدف اصلی پژوهش حاضر واکاوی مؤلفه‌های حماسی در سیرة شهید سلیمانی و رهاوردهای تربیتی آن در تحقق بیانیة گام دوم انقلاب اسلامی ایران است. روش این پژوهش از حیث هدف کاربردی و ازلحاظ رویکرد، کیفی است. داده‌ها پس از فیش‌برداری اسنادی، اینترنتی به شیوه‌ی تحلیل مضمون مورد تجزیه‌وتحلیل قرارگرفتند. در ایران پس از انقلاب، چشم‌انداز تحقق تمدن نوین اسلامی به‌عنوان یک اصل اساسی در حوزه‌های و سطوح مختلف (فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و...) مدنظر قرار گرفت. در تحقق این فرآیند متکامل، منزلت و جایگاه برخی افراد، جریان‌ها، تحولات و رویکردهای مختلف نقشی تسریع‌گر دارند. گام دوم انقلاب به‌عنوان یک مانیفست تسریع جهت‌دهی انقلاب در مسیر تمدن نوین اسلامی در چهل سال دوم انقلاب از سوی رهبری معظم مطرح شد. شهید سلیمانی به‌عنوان یکی از اشخاص کاریزماتیک، نماد اقتدار و غرور ملی، حافظ امنیت اجتماعی ملی کشور، مقابله با جریان‌های تکفیری، شهید وطن در غربت و... در سطح جامعه مطرح بود، این موارد پس از شهادت ایشان به‌عنوان یک مکتب و سرمایه‌ی اجتماعی مطرح شد. دراین پژوهش در ابتدا تلاش می‌شود ضمن مفهوم‌شناسی و احصا تربیت حماسی، مبانی فکری و اندیشه‌ای تربیتی ـ حماسی شهید سلیمانی، جایگاه و نقش منزلتی این تفکرات در تحقق اهداف و چشم‌اندازهای گام دوم انقلاب و تمدن نوین اسلامی موردبررسی و تحلیل قرارگیرد. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که شاخص‌های مکتب شهید سلیمانی (وحدت‌گرایی، ولایتمداری، ظلم‌ستیزی، حامی محرومان و مستضعفان، شجاعت‌محوری، استقامت، جوانمردی، شهادت‌طلبی و...) کارکرد و کارویژه‌های تربیتی و اجتماعی در ابعاد عزت‌نفس، تقویت سرمایه اجتماعی، اعتمادبه‌نفس، خودباوری و... دارد که در تحقق چشم‌انداز ترسیم‌شده جامعه در گام دوم انقلاب نقش مهم و حیاتی دارد؛ دراین راستا نیازمند تبیین جهادی و ارتقای بیش سیاسی ـ اجتماعی و تربیتی شهروندان می‌باشیم.