BASIN DİLİ - Ali Can (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
İletişim sürecinde kullanılan dil sistemlerinden en yaygın olanlarından bir biçiminin de yazılı dil olduğu bir gerçektir. Yazılı dil özellikle basının başlıca iletişim aracıdır. Basın bu iletişim aracını olağan üstü bir maharetle kullanarak okuyucuları dilediği yönde manipüle edebilmektedir. Bu tez de, iletişimin ve iletişim süreçlerinin tanımına yönelik bilgiler verildikten sonra, basında bu yönlendirmenin ne ölçüde yapıldığını ve yönlendirmede dilin nasıl biçimlendirildiğini belirlemek için sıradan seçtiğimiz gazete haber başlıklarını ve manşetlerini, yapısal, anlamsal ve anlatımsal açıdan, kısacası dilbilimsel bir yaklaşımla incelenmeye çalışıldı. Ayrıca bu süreçte dilin düşünce ile olan ilişkisine değinildi.