AZİZ AUGUSTİNUS'TA TANRI'YA DUYULAN AŞK VE MUTLULUK İLİŞKİSİ - Seda Özdal (Felsefe Dünyası)
St. Augustinus’ta Tanrı’ya Duyulan Aşk ile Mutluluk İlişkisiİnsan hayatının bir amacı olarak nitelenen mutluluk onu nerede aradığımıza bağlıdır. Bulmayı umduğumuz yer, mutluluğun niteliğini ve süresini belirlemektedir. Kimileri mutluluğu anlık haz ya da belirli nesnelerde ararken, kimileri de kalıcı yüce erdemlerde arar. Augustinus gerçek mutluluğun hazcı, ahlaken düşük edimlerde bulunamayacağını söyler. Ona göre gelip, geçici hazların olduğu, hiçbir şeyin kalıcı olmadığı bu dünya mutlu olunacak bir yer değildir. Gerçek ve kalıcı mutluluğu yakalayacağımız yer ahiret yurdudur. Ona göre, hakiki mutluluk ile ölümsüz olmak arasında sıkı bir bağ vardır. Gerek insanlar gerekse nesneler hiçbir zaman kalıcı bir güven ortamı sunamazlar ve sürekli bir mutluluk için acılı, sonu gelmeyen bir arayışın nedeni olurlar. İşte bu nedenle de gerçek bir aşkın nesnesi olamazlar. Tanrı ise, sonsuz ve değişmez bir varlık olarak gerçek aşkın tek nesnesi olup, O’na ermek en yüksek mutluluktur. Sevginin en kutsal ve saf hali Tanrı’ya duyulan aşktır. Bu aşk, Tanrı’da dinlenmek ve huzura ermektir.