KOBİLERDE STRATEJİK FİNANSAL YÖNETİM UYGULAMASINA YÖNELİK LİTERATÜR ARAŞTIRMASI - Serenay Bilge; Erkan Poyraz (İşletme Bilimi Dergisi)
Amaç: Bu araştırmanın temel amacı KOBİ’lerde stratejik finansal yönetimin nasıl uygulandığının araştırılmasıdır. Yöntem: Çalışmada stratejik finansal yönetimin KOBİ’lerde nasıl uygulandığına dair bir literatür çalışması yapılmış, KOBİ’lerde karşılaşılan finansal sorunlar ele alınmıştır. Bulgular: KOBİ’lerde değişen dünyanın yeni ekonomisinde finansal sorunlara tam bir çözüm geliştirilememiştir. Bu da KOBİ’lerin piyasada ki diğer işletmelerle olan rekabet güçlerini azaltmaktadır.Sonuçlar: KOBİ’lerin ulusal/uluslararası yoğun rekabet ortamında yaşamlarını sürdüremeyecekleri gerçeğinden hareketle, KOBİ’lerinin finansal durumları iyi analiz edilmeli, sorunlarına yapıcı, uzun vadeli, verimliliği artırmaya yönelik çözümler üretilmelidir. Finans piyasasındaki gelişmeleri işletmelerin yakından takip edememeleri, kredi alımlarında karşılaştıkları teminat sorunları, kredi hacimlerinin düşük, kredi maliyetlerinin yüksek olması, sermaye piyasasına girememeleri, alternatif finansman kaynaklarından faydalanmamaları ve ayrı bir finans departmanının bulunmaması KOBİ’lerin güçlü finansal yapılara sahip olmalarını engellemektedir.