Моделювання процесів витрачання та поповнення ресурсу угрупування технічних об’єктів - Лєнков С.В.; Толок І.В.; Цицарєв В.М.; Лєнков Є.С. (Системи озброєння і військова техніка)
У статті пропонується математична модель процесів витрачання та поповнення ресурсу (ПВПР) угруповання технічних об'єктів. Визначається поняття угруповання, вводяться показники якості ПВПР угруповання, визначаються їх параметри. Параметрами окремих технічних об'єктів є ресурс і термін служби, після закінчення яких експлуатація об'єкта в складі угруповання повинна бути припинена. Параметрами ПВПР є план проведення ремонтів, які відновлюють ресурс об'єктів, план списання об'єктів, ресурс яких вичерпано, і план поставок в угруповання нових об'єктів і запасних частин. Показниками якості ПВПР в цілому обрані склад і сумарний ресурс угруповання, необхідні значення яких повинні підтримуватися протягом усього часу існування угруповання. Сформульовано постановку задачі управління складом і ресурсом угруповання, в якій керованими параметрами є плани ремонту, списання та поставок об'єктів в угруповання. Розроблена математична модель, яка встановлює залежність показників якості ПВПР від параметрів об'єктів і угруповання. Модель програмно реалізована засобами системи програмування Delphi. Наводиться приклад результатів моделювання, що демонструє працездатність алгоритмів моделювання та можливості практичного застосування моделі.