Chrześcijańska koncepcja odpowiedzialności za środowisko w świetle encykliki Laudato si’ - Ryszard F. Sadowski (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Koncepcja odpowiedzialności za człowieka i środowisko, jaką przedstawił papież Franciszek w encyklice Laudato si’, stanowi ważny element ekologicznego przesłania tego dokumentu. Papież, zwracając się do wszystkich ludzi dobrej woli, wskazuje, że człowiek jest odpowiedzialny za całe stworzenie. Należy on bowiem do wielkiej wspólnoty stworzeń powołanych do życia przez Stwórcę. Tak rozumiana odpowiedzialność musi uwzględniać zarówno potrzeby współczesnych, jak i przyszłych mieszkańców Ziemi. Papież jest zdania, że osiągnięcie takiej odpowiedzialności jest możliwe dzięki edukacji ekologicznej, porzuceniu kultury odrzucenia i przyjęciu kultury komunii, nowemu modelowi postępu i nowemu stylowi życia.