Аналіз режимів роботи систем теплопостачання для торгівельно-розважальних комплексів - О.А. Климчук; Є.С. Бабаєв (Holodilʹnaâ Tehnika i Tehnologiâ)
Система теплопостачання мікрорайону, або житлового масиву є складною структурою взаємопов'язаних систем теплопостачання будівель різного типу призначення. Взаємозв'язок між будівлями централізованої системи теплопостачання обумовлений режимами роботи будівель різного типу призначення. В роботі проведено аналіз стану систем централізованого теплопостачання житлових масивів із об’єктами житлового комплексу та будівель громадського призначення. Визначено основні типи будівель житлового масиву та особливості теплопостачання різних видів будівель громадського призначення за визначеним класом будівель. На основі аналізу різноманітних методик визначення теплового навантаження різних типів будівель, в тому числі і громадського призначення запропонована математична модель, що ураховує особливості експлуатації будівлі впродовж доби в залежності від типу призначення споруди. Для окремого виду будівлі громадського призначення – торгівельно-розважальний комплекс проведено дослідження роботи санітарно-технічних систем впродовж доби для двох основних режимів експлуатації «будній день» – «вихідний день». В роботі показано особливості теплового навантаження за видами експлуатації систем забезпечення належного стану санітарно-технічних систем, а саме опалення, вентиляція, гаряче водопостачання і загальна сума теплового навантаження впродовж доби в різні періоди експлуатації вказаного об’єкта спостереження. Доведено раціональність роботи відновлювальних джерел енергії на покриття базових вимог теплопостачання за рахунок використання теплових насосів із відбором теплоти від зовнішнього повітря в комбінації із газовим котлом, що покриває надлишки піків теплопостачання при змінних кліматичних чинників. Наведені рекомендації щодо організації роботи систем теплопостачаня будівель громадського призначення із урахуванням режимів її експлуатації