Ruminantların Beslenmesinde Korunmuş Protein Kullanımı Üzerinde Araştırmalar 1. Korunmuş Proteinlerin In Situ Rumen Parçalanabilirlik Özellikleri - İsmail Fılya (Journal of Agricultural Sciences)
Bu araştı rma, korunmuş proteinlerin in situ rumen parçalanabilirlik özelliklerinin saptanmas ı amac ı ile düzenlenmiştir. Ara şt ı rmada protein kayna ğı olarak ayçiçeğ i tohumu küspesi ATK , pamuk tohumu küspesi PTK ve soya küspesi SK kullan ı lmışt ı r. ATK, PTK ve SK ham protein içeriklerinin s ı ras ı yla % 1.1, 0.9 ve 0.6' s ı düzeyinde formaldehit ile i ş lenmiştir. Ara ştı rmada hayvan materyali olarak rumen kanülü tak ı l ı 3 baş Merinos koç kullan ı lm ışt ı r. Hem ATK, PTK, SK hem de formaldehit ile i şlenmiş ATKf, PTKf, SKf2, 4, 8, 12, 16, 24 ve 48 saat süre ile rumende inkübe edilmişlerdir. 48 saatlik rumen inkubasyonu sonucunda ATK, ATKf, PTK, PTK,, SK ve SKf' nin kuru madde parçalanabilirliğ i s ı ras ı yla % 79.45, 49.51, 59.65, 44.53, 95.37 ve 76.36; organik maddeler parçalanabilirli ğ i % 78.15, 47.01, 55.43, 37.28, 93.07 ve 73.68; ham protein parçalanabilirli ğ i % 95.58, 39.14, 70.20, 55.41, 93.86 ve 60.08 olarak saptanm ıştı r. Bununla birlikte ATK, ATKr, PTK, PTKf, SK ve SKf ' nin rumen etkin kuru madde parçalanabilirli ğ i s ı ras ı yla % 60.07, 26.89, 39.76, 31.55, 63.08 ve 35.24; etkin organik maddeler parçalanabilirli ğ i % 57.61, 23.40, 35.03, 27.47, 62.70 ve 34.04; etkin ham protein parçalanabilirliğ i % 66.12, 30.74, 45.07, 38.40, 68.35 ve 41.23 olarak belirlenmi ştir. Sonuç olarak formaldehit ile i şleme, ATK, PTK ve SK ' nin rumen kuru madde, organik maddeler ve ham protein parçalanabilirlikleri ile kuru madde, organik maddeler ve ham proteinlerinin rumendeki potansiyel parçalanabilirliklerini, parçalanma h ı z sabitlerini ve etkin parçalanabilirliklerini dü şürmüştür.