ÜNİVERSİTE İMAJINI OLUŞTURAN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR UYGULAMA ÇALIŞMASI: CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ - Şükran Karaca; Tuba Gülcemal (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Günümüzrekabet ortamında ortaya çıkan gelişmelerden, her sektörde olduğu gibi eğitimsektörü de etkilenmiştir. Eğitim sektörü hizmet sektörü arasında yer alan,ulusal ve ekonomik gelişmenin temel bir katılımcısı ve yapıtaşı olarak kabuledilen bir sektördür. Eğitim kalitesi üniversiteler için bir sorundur ve dünyaçapında pek çok üniversite öğrencilerin memnuniyetini kazanmak için çaba sarf etmektedir. Her kurum gibi, eğitim kurumları dagünümüzün rekabetçi piyasası içinde hayatta kalmaya çalışmak, bu amaçla daolumlu ve güçlü bir imaja sahip olmak zorundadır. Bu bağlamda bu çalışmanınamacı Cumhuriyet Üniversitesi imajına etki eden faktörleri tespit edereköğrencilerin aldığı hizmet kalitesinin, öğrenci memnuniyetinin ve ağızdan ağızapazarlamanın üniversite imajının oluşmasında etkisini ortaya koymaktır. Bukapsamda Cumhuriyet Üniversitesi’nde eğitim görmekte olan 326 öğrenciye yüzyüzeanket uygulanmıştır. Çalışma için gerekli olan anket Khalifa ve Mahmoud (2015) tarafındangeliştirilen ölçek kullanılarak hazırlanmıştır. Elde edilenverilere regresyon analizi yapılmış ve analiz sonucunda CumhuriyetÜniversitesi'nin imajının oluşumunda en önemli katkısı olan faktör ağızdanağıza pazarlama, sonra sırasıyla memnuniyet ve hizmet kalitesinin altunsurlarından akademik danışmanların öğrenciye göstermiş olduğu ilgi olaraktespit edilmiştir. Ayrıca, üniversitesinden memnun olan öğrencilerinüniversitedeki ve diğer arkadaşlarıyla hislerini paylaşma eğiliminde olduğusonucu da ortaya çıkmıştır.