„NIC BYŁ, NIC NIE MIAŁ I NIC NIE MÓGŁ”. WOKÓŁ ASCETYCZNO-MISTYCZNEGO TRAKTATU O GRUNCIE POKORY ZWANYM NIC STEFANA KUCHARSKIEGO - Ireneusz Szczukowski (Forum Teologiczne)
Celem niniejszego szkicu jest ukazanie najważniejszych wątków zarówno ideowych, jak i wyobrażeniowych, które zostały zawarte w dziełku "O gruncie pokory zwanym Nic" Stefana Kucharskiego. Polski karmelita, posiłkując się znanymi tekstami  np. dziełami św. Jana od Krzyża), przede wszystkim koncentruje się na ukazaniu bytu człowieka jako całkowicie zależnego od Boga, które łączy z ascetyczną ideą samoprzezwyciężenia i pokory, o czym nie tylko mówił Kucharski w swych pismach, ale co zostało ukazane w przekazach hagiograficznych, eksponujących naoczny wymiar postulowanych wskazówek dotyczących dążenia do chrześcijańskiej doskonałości.