Geleceğin İletişiminde Yapay Zekâ Sohbet Robotları: Ekşi Sözlük Girdilerinin İçerik Analizi - Gamze Gazaz; Doğan Can Gazaz (Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi)
Modern anlamda, tarihi 2. Dünya Savaşı’na uzanan yapay zekâ, 2000’li yıllardan sonra günlük kullanımdaki dijital aletlere entegre edilmeye başlamıştır. Ancak bu teknolojiler yalnızca içeriğinde yapay zekâ destekli uygulama bulunan aletlere sahip insanlar tarafından deneyimlenebilmiştir. 30 Kasım 2022 tarihinde OpenAI firması tarafından ChatGPT adıyla kitlesel kullanıma sunulan sohbet robotu ile yapay zekâ kişisel ve profesyonel işlerde kullanılabilir hale gelmiştir. Bu bağlamda çalışmanın amacı, kitlelerin yapay zekâ sohbet robotuna yönelik deneyimlerini Ekşi Sözlük girdileri kapsamında sorgulayarak geleceğin iletişiminde yapay zekânın yerini tartışmaktır. Bu kapsamda, Ekşi Sözlük’te yer alan “ChatGPT” başlığından 30 Kasım 2022 – 28 Ağustos 2023 tarih aralığındaki tüm girdiler (4233 adet), Python dili ile oluşturulan algoritma ile alınmıştır. Üçer aylık dönemlere ayrılan veri seti, metin madenciliği teknikleriyle temizlenerek duygu analizi gerçekleştirilmiştir. Ardından dönemlik en fazla harf karakterine sahip toplamda 600 adet girdi, içerik analizi için örneklem olarak belirlenmiştir. İçerik analizi sonrası sonuçlar, dönemsel olarak karşılaştırıldı ve yapay zekâya yönelik pozitif içerikli kategorilerin negatif içeriklere göre baskın olduğu bulgulanmıştır.