Kjønnsroller og uførepensjonering - Morten Blekesaune (Tidsskrift for Samfunnsforskning)
Artikkelen undersøker om kvinner med tradisjonelle kjønnsroller går oftere av fra jobb til uførepensjon enn menn og kvinner med sterkere jobborientering. Hypotesen testes med tre sammensatte mål på kvinnelig rolleidentitet: (1) normativ vektlegging på familie og venner, (2) normativ vektlegging på bolig og nærmiljø, og (3) feminitet målt med Bems sex-role inventory (1981), som også kan ses som et mål på empati. Resultatene viser at både feminitet/empati og vektlegging på bolig/nærmiljø predikerer uførepensjonering hos kvinner, men ikke hos menn. Sammenhengene består også etter korreksjon for utdanning, inntekt, pensjonsopptjening, partner (mann) og (antall) barn. Heller ikke yrkesgruppe (n=10) eller helse – målt som fysisk, mental og generell subjektiv helse – forklarer mye av sammenhengene mellom tradisjonelle kjønnsroller og uførepensjonering.