FARKLI İSKELETSEL ORTODONTİK PATERNE SAHİP HASTALARDA MANDİBULAR KONDİL, KORONOİD ÇIKINTI VE SİGMOİD ÇENTİK MORFOLOJİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - Hasan Çatalkaya; Hatice Kök (Selcuk Dental Journal)
AMAÇ: Popülasyonumuzdaki farklı iskeletsel ortodontik paterne sahip hastalarda mandibular kondil, koronoid çıkıntı ve sigmoid çentik morfolojilerini inceleyerek, söz konusu anatomik yapılarda gözlenebilecek olası farklılıkları belirlemeyi ve ilişkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktayız. GEREÇ VE YÖNTEMLER: Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde yürütülen retrospektif çalışmamız; Ortodonti Anabilim Dalı’na muayene-tedavi amacıyla başvurmuş sefalometrik radyografları alınmış hastaların görüntüleri sagittal olarak Sınıf 1, Sınıf 2, Sınıf 3, vertikal olarak horizontal, vertikal, normal şeklinde altı adet iskeletsel ortodontik paterne göre sınıflandırılmıştır. Her bir paternde 45 hastanın sefalometrik radyografisi mevcuttur. Kondil (flat,round,konveks,angled), Sigmoid çentik (round,sloping,wide) ve Koronoid çıkıntının sınıflaması (triangular,round,beak,flat) yapılarak elde edilen veriler IBM SPSS Statistics (Versiyon22.0) ile değerlendirilmiştir. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p