СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - O. І. Samoilovych (Aktualʹnì Problemi Rozvitku Ekonomìki Regìonu)
Стаття присвячена дослідженню сучасних тенденцій розвитку промислових підприємств в умовах цифровізації. Досліджено, що процес цифровізації передбачає перехід усіх наявних процесів (виробничих, технічних, операційних, економічних) промислових підприємств у цифрове середовище. Доведено, що перехід у цифрове середовище передбачає широкомасштабні зміни, що стосуються всіх аспектів діяльності промислових підприємств з необхідністю використання таких інструментів як: цифрові інформаційно-комунікаційні технології зв’язку; технології електронно-цифрового обміну виробничо-технічними даними за протоколом Electronic Data Interchange; адаптація методів і технік цифрового аналізу та обробки великих масивів технічних даних за технологією Big Data; використання технології хмарних та туманних цифрових обчислень за електронно-обліковим протоколом Cloud Computing. Запропоновано ієрархічну бізнес-структуру промислового підприємства з урахуванням процесів цифровізації. Окреслено проблеми, з якими стикаються промислові підприємства у процесі цифрової трансформації. Представлено схему цифровізації системних та виробничих елементів на промисловому підприємстві. Розглянуто передумови забезпечення процесу цифровізації промислових підприємств. Проаналізовано передумови аналітико-технологічного забезпечення цифровізації промислових підприємств. Досліджено вплив цифровізації на трансформацію напрямів діяльності промислових підприємств. Обґрунтовано цінність процесу цифровізації промислових підприємств та виокремлено основні аспекти. Запропоновано перелік першочергових заходів підтримки цифровізації промислових підприємств з боку держави. Доведено, що поєднання цифрових технологічних знань, домінуючої високої культури організації виробництва у  вигляді гнучких форм скорочення часу на виконання окремих частин системних процесів, а отже, і зниження виробничих витрат та пришвидшення прийняття рішень на всіх рівнях управління, сприяє підвищенню рівня якості промислової продукції, що в свою чергу, дає змогу підвищити конкурентоспроможність