چارچوب مدل سازی چندلایة بازی جنگ ترکیبی - یاسر خرّمی (پدافند غیرعامل)
جنگ ترکیبی یکی از مقولات مورد توجه در سالهای اخیر بوده است. این جنگ به دلیل درگیر کردن لایههای مختلف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، نظامی و مانند آن مورد اهمیت ویژه قرار گرفته و تحلیل آن با پیچیدگی همراه شده است. بنابراین ضمن نیاز به ارتقاء بازی جنگ از شیوه سنتی به حوزه ترکیبی، الگوسازی و شبیهسازی چند لایۀ آن یکی از ملزومات بازیِ جنگ امروزی است. در این مقاله سعی شده است تا برای اولین بار با استفاده از ظرفیتهای زبان برنامهنویسی پایتون و با الهام از نرمافزار چندلایۀ ناتو در شبیهسازی این گونه جنگها، چارچوبی عاملبنیان برای توسعه الگوسازی و شبیهسازی جنگ ترکیبی ارائه و در قالب یک برنامه کامپیوتری با استفاده از کتابخانه بازیسازِ pygame و مبتنی بر قالب Mesa بهعنوان یک چارچوب پودمانیِ ساخت، تجزیه و تحلیل و تجسم مدل‌های مبتنی بر عامل، پیادهسازی شود. ارائه چارچوب فوق زمینهای برای توسعه شبیهسازیهای پیشرفته در حوزه جنگ ترکیبی به عنوان پارادایم جدید در جنگهای نوین بوده و نقش موثری در ایجاد ظرفیتهای پدافندی علاوه بر قابلیتهای آفندی در این خصوص ایجاد مینماید. چارچوب مدنظر در این مقاله در دو قالبِ کلی ابتدا برای الگوسازی و شبیهسازی جنگ متعارف و سپس برای جنگ غیرمتعارف (جنگ ترکیبی) پیادهسازی شده است. قالب دوم، شامل ارتقاء چارچوب معرفی شده در جنگ متعارف به جنگ ترکیبی از طریق اضافه کردن دو لایۀ نبرد اقتصادی و نبرد سایبری است. قالب اخیر نشان میدهد که روشهای شبیهسازی موجود و مبتنی بر جنگ متعارف قابل توسعه به روشهای شبیهسازی جنگ ترکیبی با الگوسازی عاملبنیان و از طریق اضافه نمودن سطوح مختلف نبرد بهعنوان لایههای موضوعی مجزا است.