Birinci Uluslararası Mevlâna ve Ali Şir Nevâyî Sempozyumu’nun Ardından - Ali Temizel (Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi)
05-06 Mayıs 2025 günlerinde Konya- Türkiye’de T.C. Konya Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, Özbekistan Uluslararası Ali Şir Nevâyî Vakfı, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ve Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü iş birliğiyle “I. Uluslararası Mevlâna ve Ali Şir Nevâyî Sempozyumu- Horasan’dan Anadolu’ya Hikmet Yolculuğu: Mevlâna ve Nevâyî” başlıklı program düzenlendi. Sempozyumda, Horasan’dan Konya’ya uzanan irfan yolculuğunun iki büyük temsilcisi olan Mevlâna Celâleddîn Rûmî (v. 1273) ve Ali Şir Nevâyî (v. 1501)’nin edebî, tasavvufî ve kültürel mirasının bilimsel platformda değerlendirilmesi yapıldı. Zira bu iki bu iki büyük şahsiyet, XIII. ve XV. yüzyıllarda yaşamış ve sadece yaşadıkları coğrafyada değil; Türk dünyasında, Ortadoğu’da, Balkanlar’da ve daha geniş bir coğrafyada asırlarca gönüllere ve düşünce dünyasına yön vermiştir. Sempozyumda Türkiye’den ve Arnavutluk, Bosna-Hersek, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Rusya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi kültür, tarih, dil ve edebiyat birliği olan toplam dokuz ülkeden kendi alanında yetkin 30 bilim insanımız katıldı. Konya Büyükşehir Taş Binada düzenlenen programda 30 bilim insanı, yedi oturum boyunca Mevlâna ve Ali Şir Nevâyî’nin eserlerini, düşünce dünyasını, dil ve edebiyatımıza katkılarını ele alacaktır. Ayrıca katılımcılar, Mevlâna ve Ali Şir Nevâyî’yi yalnızca tarihi abideler olarak değil, çağımıza ışık tutan evrensel şahsiyetler olarak da değerlendirme imkânı bulundu. Bu sempozyum, Türkiye ve Özbekistan başta olmak üzere tüm Türk-İslam coğrafyasının ortak mirasını sahiplenme, tanıtma ve gelecek kuşaklara aktarma açısından büyük önem arz etmektedir. Mevlâna ve Ali Şir Nevâyî, sadece geçmişin değil, geleceğin de yol göstericileridir. Bu çerçevede düzenlenen sempozyum, ilim ve irfanın yeniden canlandığı bir aydınlanma meclisi olma niteliği taşımaktadır. Bu yazıdan amaç, sempozyum katılımcılarını, bildiri başlıklarını ve sempozyumun içeriğini daha sonraki yıllarda bu alanda akademik programlar yapacak olanlara hatırlatmak ve bu alanda bir geleneği başlatmaktır.