Сприяння поширенню складових правової моделі «зеленої» енергетики України на різні галузі економіки - Богдан ДЕРЕВЯНКО (Економіка та право)
Досліджено відносини у сфері правового забезпечення генерування і використання енергії, виявлено чинники, які сприяють або заважають ефективному забезпеченню галузей і сфер економіки та соціальної сфери, запропоновано способи сприяння поширенню складових правової моделі «зеленої» енергетики України на різні галузі економіки. Визначено можливості поширення складових правової моделі «зеленої» енергетики України, до яких було віднесено елементи, визначені у ст. 1 Закону України «Про альтернативні джерела енергії», запропоновано їх поширення на галузі економіки. Серед чинників, що становлять загрозу не лише «зеленій» енергетиці, а й усій енергетичній системі України, визначено агресивні дії військ рф, а також повільність у запровадженні генерування «зеленої» енергії через значну вартість обладнання. Визначено фактори, які сприяють поширенню складових правової моделі «зеленої» енергетики України в галузях і сферах господарської діяльності: наявність великої кількості об’єктів нерухомості, наявність водних, земельних, виробничих ресурсів, особливості конструкцій транспортних засобів та інших приладів і механізмів, зручних і придатних до розташування об’єктів генерування «зеленої» енергії. Прогресивним для поширення складових правової моделі «зеленої» енергетики України визначено програмний підхід, у межах якого способами сприяння складових визначено засоби регулювального впливу держави на діяльність суб’єктів господарювання, названі у ч. 2 ст. 12 ГК України і нормах спеціального законодавства.