Farklı Eğitim Özgeçmişlerine Sahip Öğretmenlerin İşitme Engelli Çocuklara Yönelik Tutumlarının Çeşitli Değişkenler Açısından Karşılaştırılması - Tevhide Kargın (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu araştırmada, işitme engelli çocuklarla çalışan ve farklı eğitim özgeçmişlerine sahip öğretmenlerin, işitme engelli çocuklara yönelik tutumlarının araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla araştırmada veri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen '"İşitme Engelli Çocuklara Yönelik Öğretmen Tutum Ölçeği" kullanılmıştır. Araştırmada öğretmenlerin işitme engelli öğrencilere yönelik tutumlarının, eğitim hizmet içi eğitim, yaş, cinsiyet. hizmette bulunma süresi, işitme engellilerle eğitim deneyimi ile deneyim süresi, eğitim düzenlemesi ve öğretim kademesi değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık oluşturup oluşturmadığı araştırılmıştır. Araştırma grubunu, 12 ilde MEB'na bağli işitme engelli çocuklara eğitim veren 21 yatılı ve gündüzlü özel eğitim Okulu ile normal Okul bünyesinde bulunan özel sınıflarda, kaynaştırma sınıflarında görev yapan 433 öğretmen oluşturmuştur.